„Még 1982-ben történt, hogy az ütőhangszeres George Jinda (Jinda György) és én először találkoztunk és készítettünk együtt felvételeket. Ez eredetileg mellékprojektnek indult számomra, az váratlanul egy több mint 4 évtizedes folyamatos lemezkiadássá és turnévá nőtte ki magát! 40 év! A Speciel EFX mindvégig csodálatos bemutatkozási lehetőség volt számomra, mint zeneszerző, hangszerelő és gitáros. Micsoda ajándék! Hálás vagyok minden egyes napjáért. Idén lesz 21 éve, hogy George elhagyott minket. Szelleme azonban tovább él a zenénkben.

Itt van 14 vadonatúj felvétel, valamint 3 bónusz szám, vinyl lemezre rögzítve. A zene nagyrésze a pandémia első évében született. Van köztük néhány ismerős remake is, remélem, tetszeni fog. Egyszer azt olvastam, hogy a zeneszerzés olyan, mint egy energiahullám, amely áthalad az ember testén – először felülről, az elmén keresztül, majd a testen keresztül, végül a kezeken kifelé, ki a világba, hogy mindenkivel megoszthassa. Még mindig ugyanazt az izgalmat érzem a zene iránt, amit gyermekként tapasztaltam, talán jobban, mint valaha.

Köszönöm minden zenész barátomnak a csodálatos és szívből jövő játékát és művészi hozzájárulását a Special EFX 40. évfordulójához! Az inspiráció minden irányból érkezik.

Köszönöm a zenei családomnak: a vokalista Maysa Leak, a basszusgitáros Jerry Brooks és Gerald Veasley, Ric Fierabracci, Dave Anderson és Gianluca Minucci, a billentyűs Lao Tizer, Jay Rowe, és Oli Silk, az ütőhangszeres Mino Cinélu és Philip Hamilton, a szaxofonos Eric Marienthal, Nelson Rangell, és Richie Cannata, a dobos Joel Rosenblatt, Lionel Cordew, és John Favicchia, a hegedűs Antoine Silverman, és a trombitás Lin Rountree csodálatos közreműködését!

Elsősorban azért választottam a „Twenty Twenty 2″ nevet, mert ez volt az az év, amikor a zene elérhetővé vált az egész világ számára. Remélem, hogy a zenekedvelők a tartalmát fentről lefelé haladva hallgatják majd meg, úgy, ahogy van, az általam választott sorrendben, valahogy úgy, ahogy annak idején – a streaming és a weboldalak kora előtt – mindannyian tettük.

Az „Everything and Anything” sokaknak ismerősen fog hangzani, hiszen ez a közel 30 évvel ezelőtti „Anything and Everything” újrateremtése! Olyan üdítő volt újra elővenni a dalt, és újra elkészíteni a feldolgozást, hogy Eric Marienthal szaxofonos is szerepeljen benne! Érdekes módon a dal soha nem jelent meg kislemezként. Talán 2023-ban vagy utána eljön majd a pillanat, amikor itt lesz!

Ahogy a világ a hagyományos boltoktól a szinte kizárólag online értékesítés felé mozdult el, egyre nehezebbé vált a fiatal művészek számára, hogy valóban megéljenek a zenei kreativitásból. Én szerencsés voltam abban a tekintetben, hogy a 80-as években kezdtem LP-ket készíteni, ami sok éven át CD-kre változott. A mai technológia egyik szépsége azonban az, hogy a zenekedvelők milyen könnyen hallgathatnak és vásárolhatnak zenét. Úgy döntöttem, hogy elfogadom, ahogy a technológia folyamatosan fejlődik – és szeretném, ha ez az új Special EFX projekt könnyen elérhető lenne mindenhol, hogy mindenki élvezhesse!

Ami a produkciót illeti – a legtöbben tudják, hogy a Special EFX hagyományosan egy stúdióban együtt játszó zenekar volt az évek során. A 2020-as járvány miatt ez a lehetőség nem állt rendelkezésre. Így, ahogyan azt sok kollégám is megtapasztalta az utóbbi időben, a zenét gyakran részletekben, egymástól függetlenül vettük fel. Ez új tapasztalat volt számomra, de szerencsére hallani fogjátok, hogy ezt nem lehet észrevenni. A „Ballerina Dreams”, az 1989-es „Ballerina” egy újabb újraalkotása, élőben került rögzítésre a washingtoni SiriusXM stúdióban, közvetlenül a lezárás kezdete előtt.”

Chieli Minucci

Tracklista

Side A

1. In Memory of Elizabeth Reed (8:46)
2. Gonna Be Alright (5:33)
3. Slow Hands (5:46)

Side B

1. Showboat (5:32)
2. Folks Like Us (5:37)
3. Ceili Music (5:39)
4. Kampalino (1:07)
5. Homeland (5:04)

Side C

1. Everything & Anything (4:19)
2. Novembers Child (5:09)
3. December (1:10)
4. Ballerina Dreams (7:33)
5. I’m Leaving You (4:09)

Side D

1. Words Left Unsaid (4:17)
Bonus tracks
2. Little Wing (5:32)
3. Cause We’ve Ended As Lovers (8:10)
4. Liminality (3:58)

Közreműködők:

Chieli Minucci – acoustic & electric guitars, background vocals, keyboard backgrounds, shaker, guitars, keyboards, beats, synths
Eric Marienthal – saxophone
Nelson Rangell – saxophone, flute
Richie Cannata – saxophone, flute
Maysa Leak – vocals
Lao Tizer – keyboards, organ
Jay Rowe – keyboards
Oli Silk – keyboards
Jerry Brooks – bass
Gerald Veasley – bass
Dave Anderson – bass
Gianluca Minucci – bass
Ric Fierabracci – bass
Joel Rosenblatt – drums
Lionel Cordew – drums
John Favicchia – drums
Mino Cinélu – percussion
Philip Hamilton – percussion
Antoine Silverman – violin
Lin Rountree – trumpet

This release is available in GR1993 Records webshop.